به نام خالق ایرانمون
همراهان عزیز همیشگی server.ir، امروز قراره راجع به موضوعی متداول و بسیار کاربردی در دنیای شبکه و it صحبت کنیم.
مقاله رو با طرح سوالی مشابه موضوع اون، به صورت واضح و بدون مقدمه شروع میکنم
vps چیست؟
Virtual private system یا به اختصار همان Vps عبارت است از یک ماشین مجازی سازی شده بر بستر انواع نرم افزار های Virtualization مثل ESXI , KVM , Microsoft Hyper V , Vmware و ..
بله درسته ، این یک تعریف پایه ای و نسبتا غیر منعطف بود که ممکنه شمارو درصورتی که آشنایی از پیش نداشته باشید، کمی گمراه کنه.
بنابراین برای اینکه موضوع براتون واضح تر بشه پیش از توضیحات دیگر، یک مثال میزنیم.
ممکنه یه روز سرد پاییزی (و البته همراه با آلوگی هوا ) زمانی که تو ترافیک هستید ، به این فکر کنید که از فردا بهتره با اتوبوس به محل کارم برم، در این صورت با یک موتور روشن(منظور موتوردودزا اتوبوسه) تعداد زیادی از افراد درفضای تقسیم شده اتوبوس (که به هر نفر 1 صندلی تخصیص داده شده) میتونن به مقصد خودشون برسن و البته دیگه از ترافیک و آلودگی هوا هم خبری نیست.
نحوه عملکرد ابزار های مجازی ساز هم تقریبا مشابه همین مورد هست، این یعنی شما بااستفاده از ابزار های مجازی ساز اقدام به تقسیم منابع سخت افزاری سرور خودتون بین کلاینت ها و یا سرویس های راه اندازی شده بکنید.
فواید این کار چی میتونه باشه؟
فکرش بکنید که شما مسئول IT یک مجموعه هستید و مطابق درخواست کارفرما ، نیاز به راه اندازی تعداد زیادی سرویس((DNS,DHCP,MAIL,FIREWALL … درشبکه خودتون دارید، این مهم درحالی میباشد که شما به عنوان مجری این پروژه ملزم به مدیریت مصرف منابع و البته کاهش هزینه ها هم هستید.
چه اتفاقی میافته درصورتی که شما برای راه اندازی هرکدوم از این سرویس ها اقدام به خرید یک سرور با همه منابع سخت افزاری اون و البته هزینه گزاف بکنید؟
بله درسته، کار شما راه میافته و البته شاید به عنوان کسی که مجری این طرح هست دردسر کمتری هم داشته باشه ولی کارفرما شما ملزم به پرداخت هزینه بالایی و البته درجهت بیهوده میشه.
جدای از این موضوع ، شما حتی در مصرف منابعی مثل برق (به جهت تامین انرژی سرور، سیستم های خنک کننده و کولینگ سرور و …) وهمچنین تجهیزات نگه دارنده سرور ( (rack , cable , socket..و… هم به چالش برمیخورید.
همه اینا درحالی هست که فناوری مجازی سازی یا همون Virtualization ایجاد شده برای اینکه شما بتونید با حداقل هزینه، بهترین و پایدار ترین خدمات رو ارایه بدید(کاری که حرفه ای ها انجام میدن).
Vps چطور کار میکنه؟
نحوه کارکرد ماشین های مجازی یا همون vps عملا تفاوتی با سرور فیزیکی که شما تهیه میکنید ندارد، مهم ترین تفاوت اون با سرور فیزیکی در limit سخت افزاری و resorce میباشد که از سمت شخصی که راه اندازی میشه اعمال میشه.
برای ساده تر کردن موضوع به مثال راه اندازی سرویسمون در بالا تربرمیگردیم.
فکر کنید شما به عنوان admin شبکه قراره دو سرویس web و dns راه اندازی کنید. حتما شما میدونید که سرویسی مثل خدمات وب باتوجه به حجم بالا محتوا سایت و فایل ها و موارد موجود در آن از نظر دیسک به منابع بیشتری نسبت به سرویس dns داره ، پس تصمیم شما این هست که با استفاده از ابزار مجازی سازی مثل ESXI اقدام به راه اندازی دو VPS در سرور فیزیکی خودتون بکنید و به عنوان مثال به VPS که قراره حاوی سرویس WEB شما باشه 200 گیگ و به VPS مربوط به سرویس DNS که دیتا کمتری داره 50 گیگ بدید.
نحوه راه اندازی Virtualization و ساخت VPS به چه صورت است؟
حقیقتا در رابطه با این مورد باتوجه به تعدد سیستم عامل ها و نرم افزار های مجازی ساز، نمیتوان روش یکسانی را ارایه داد.
ولی به صورت کلی روش عمومی این مورد، انتخاب بستر مناسب مجازی ساز مناسب با نوع نیاز و ترجیح شما KVM , Microsoft Hyper V , Vmware و … وسپس نصب این سیستم عامل برروی سرور میباشد.
پس از نصب مجازی ساز به عنوان سیستم عامل اصلی سرور، میتوانید اقدام به راه اندازی ماشین های مجازی متناسب با منابع دلخواه خود نمایید.
لازم به ذکر میباشد که البته مجازی ساز را میتوانید به عنوان یک نرم افزار مانند vmware workstation برروی سیستم عاملی مثل Windows نیز نصب نمایید و لزوما نیاز به نصب آن به عنوان سیستم عامل اصلی سرور نیست( این موضوع کاملا به کاربری و نوع استفاده شما بستگی داره).
برای اطلاعات بیشتر در رابطه با واژه های مشابه vpsشما میتونید از این لینک استفاده کنید.