VPN چیست؟
برای توصیف دقیق اینکه VPN چیست باید گفت VPN مخفف “Virtual Private Network” به معنی “شبکه خصوصی مجازی” است و فرصت ایجاد یک اتصال شبکه محافظت شده را هنگام استفاده از شبکههای عمومی توصیف میکند. VPNها ترافیک اینترنت شما را رمزگذاری میکنند و هویت آنلاین شما را پنهان میکنند. این امر ردیابی فعالیتهای آنلاین شما و سرقت دادهها را برای اشخاص ثالث دشوارتر میکند.
برای درک بهتر اینکه VPN چیست میتوان گفت یک VPN آدرس IP شما را با ارسال آن به شبکهی هدایت مجدد، از طریق یک سرور راه دور پنهان میکند. این بدان معناست که اگر به صورت آنلاین با VPN گشت و گذار کنید، سرور VPN منبع داده شما میشود. و در حقیقت، ارائه دهنده خدمات اینترنت شما (ISP) و سایر اشخاص ثالث نمیتوانند ببینند که از کدام وبسایتها بازدید میکنید یا چه دادههایی را به صورت آنلاین ارسال و دریافت میکنید. یک VPN مانند یک صافی عمل کرده و حتی اگر قرار باشد کسی دادههای شما را در دست بگیرد، بیفایده خواهد بود.
امنیت VPN
اتصال VPN ترافیک داده را به صورت آنلاین پنهان میکند و از دسترسی خارجی محافظت میکند. هرکسی که به شبکهی اینترنت دسترسی دارد و میخواهد آن را ببیند میتواند دادههای رمزگذاری نشده را مشاهده کند. در صورتیکه با اتصال به VPN، هکرها و مجرمان سایبری نمیتوانند این دادهها را رمزگشایی کنند.
ISP شما معمولاً هنگام اتصال به اینترنت، اتصال شما را تنظیم و شما را از طریق یک آدرس IP ردیابی میکند. ترافیک شبکه شما از طریق سرورهای ISP شما هدایت میشود که میتوانند هر کاری را که به صورت آنلاین انجام میدهید، ثبت کرده و نمایش دهند.
دلایل استفاده از VPN
به طور معمول ISPها قابل اعتماد به نظر میرسند ولی ممکن است سابقهی مرور شما را با تبلیغکنندگان، پلیس یا دولت و یا سایر اشخاص ثالث به اشتراک بگذارند. ISPها همچنین میتوانند قربانی حملات مجرمان سایبری شوند؛ اگر آنها هک شوند، دادههای شخصی و خصوصی شما ممکن است به خطر بیفتند.
این امر به ویژه زمانی مهم است که به طور مرتب، به شبکه های Wi-Fi عمومی متصل میشوید. هرگز نمیتوان اطمینان حاصل کرد که چه کسی ممکن است بر ترافیک اینترنت نظارت داشته باشد و به چه دادهها یا اطلاعاتی از کاربران دسترسی دارد؛ از جمله رمز عبور، دادههای شخصی، اطلاعات پرداخت یا حتی به طور کل هویت کاربران.
ویژگیهای VPN خوب
رمزگذاری آدرس IP: وظیفه اصلی VPN مخفی کردن آدرس IP شما از ISP و سایر اشخاص ثالث است. که به شما این امکان را میدهد، اطلاعات را به صورت آنلاین ارسال و دریافت کنید بدون اینکه خطر مشاهده اطلاعات شما توسط دیگر اشخاص، به جز شما و ارائه دهنده VPN وجود داشته باشد.
رمزگذاری پروتکلها: یک VPN همچنین باید از باقی گذاشتن ردی از شما، به عنوان مثال در قالب تاریخچه اینترنت، سابقه جستجو و کوکیها؛ جلوگیری کند. رمزگذاری کوکیها از اهمیت ویژهای برخوردار است زیرا از دسترسی اشخاص ثالث به اطلاعات محرمانه مانند دادههای شخصی، اطلاعات مالی و سایر محتوای وب سایتها جلوگیری میکند.
Kill Switch: اگر اتصال VPN شما به طور ناگهانی قطع شود، اتصال امن شما نیز قطع خواهد شد. ولی این قابلیت، دادههای شما را در زمانی که اتصال VPN شما قطع میشود، ایمن نگه میدارد و مانع از لو رفتن آی پی آدرس واقعی شما در فضای مجازی میشود.
احراز هویت دو مرحلهای: با استفاده از انواع روشهای احراز هویت، یک VPN قوی همه افرادی را که سعی در ورود به سیستم دارند بررسی میکند. این امر دسترسی اشخاص ثالث ناخوانده به اتصال امن شما را دشوار می کند.
Split Tunneling: به شما امکان میدهد بخشی از ترافیک برنامه یا دستگاه خود را از طریق یک VPN رمزگذاریشده هدایت کنید، در حالی که سایر برنامهها یا دستگاهها دسترسی مستقیم به اینترنت دارند. این نکته به ویژه زمانی مفید خواهد بود که میخواهید از خدماتی بهره مند شوید که در زمان شناخته شده بودن موقعیت مکانی شما، بهترین عملکرد را داشته باشند و همچنین از دسترسی ایمن به ارتباطات و دادههای حساس لذت ببرید.
آیا VPN واقعاً امن است؟
لازم به ذکر است که VPNها مانند نرمافزار ضدویروس جامع عمل نمیکنند. در حالی که آنها از IP شما محافظت کرده و تاریخچهی اینترنت شما را رمزگذاری میکنند، در عین حال از رایانه شما در برابر نفوذ خارجی محافظت نمیکنند.
برای این کار حتما باید از نرمافزارهای آنتیویروس استفاده کنید. زیرا استفاده از VPN به تنهایی از شما در برابر تروجانها، ویروسها، رباتها یا سایر بدافزارها محافظت نمیکند.
هنگامی که بدافزار راه خود را به دستگاه شما پیدا کرد، میتواند دادههای شما را بدزدد یا به آن آسیب برساند، چه از VPN استفاده کنید یا نه. بنابراین مهم است که از VPN به همراه یک برنامه آنتیویروس جامع برای اطمینان از حداکثر امنیت استفاده کنید.
برای اطلاعات بیشتر میتوانید به صفحه مقالات مراجعه کنید.