پروکسی یا Proxy چیست؟
پروکسی به عنوان دروازه یا واسطهای بین کاربر و صفحات وب عمل میکند. هنگامی که دستگاه شما از پروکسی استفاده میکند، مرورگر شما به سرور پروکسی متصل میشود و در واقع مسئولیت ارتباط با دنیای اینترنت و برگرداندن اطلاعات آن برای شما را برعهده میگیرد.
بنابراین، به عنوان مانعی برای جلوگیری از ورود مهاجمان سایبری به یک شبکه خصوصی کمک میکند. هنگامی که یک کامپیوتر به اینترنت متصل میشود، از یک آدرس IP استفاده میکند. یک سرور پروکسی در اصل یک کامپیوتر در اینترنت است که یک آدرس IP مخصوص به خود را دارد.
سرورهای پروکسی و امنیت شبکه
پروکسیها یک لایهی امنیتی ارزشمند برای رایانه شما فراهم میکنند. آنها میتوانند به عنوان فیلترهای وب یا فایروال تنظیم شوند و از رایانه شما در برابر تهدیدات اینترنتی مانند بدافزار محافظت کنند. پروکسی این امکان را در اختیار شما قرار میدهد زمانی که میخواهید به برخی وب سایتها سر بزنید، ولی نمیخواهید IP و اطلاعات سیستم شما در اختیار سرور مقصد قرار بگیرد، تمامی اطلاعات سیستم شما را مخفی نگه دارد؛ پس یعنی IP سیستم شما از دسترسی هکرها نیز در امان است.
موارد استفاده از Proxy
برخی افراد از پروکسیها برای مقاصد شخصی استفاده میکنند، ولی برای یک شرکت یا سازمان، پروکسی میتواند در خصوص موارد مختلفی استفاده شود؛ از جمله:
- بهبود امنیت سازمان
- ایمن سازی فعالیت اینترنتی کارکنان
- جلوگیری از خرابی ترافیک اینترنت
- کنترل وب سایتهای کارکنان
- ذخیره کردن فایلها یا فشردهسازی ترافیک ورودی
نحوه کارکرد پروکسی
از آنجایی که یک سرور پروکسی آدرس IP مخصوص به خود را دارد، به عنوان یک رابط بین سیستم و اینترنت عمل میکند. سیستم شما این آدرس را میداند و وقتی درخواستی را در اینترنت ارسال میکنید، به پروکسی هدایت میشود، که سپس پاسخ را از سرور وب، دریافت میکند و دادهها را از صفحه به مرورگر سیستم شما ارسال میکند. مانند کروم، سافاری، فایرفاکس، یا مایکروسافت اج
نحوه دریافت پروکسی
پروکسی در نسخههای سخت افزاری و نرم افزاری وجود دارد.
اتصالات سخت افزاری بین شبکه شما و اینترنت قرار دارند، جایی که دادهها را از وب دریافت و ارسال میکنند.
پروکسیهای نرم افزاری معمولا توسط یک ارائه دهنده میزبانی میشوند یا در فضای ابری ساکن هستند. شما برنامهای را دانلود و بر روی سیستم خود نصب میکنید که تعامل با پروکسی را تسهیل میکند.
اغلب، پروکسی نرم افزار را می توان با هزینه ماهانه دریافت کرد ولی در برخی موارد نیز رایگان هستند. نسخههای رایگان معمولاً آدرسهای کمتری را به کاربران ارائه میدهند و ممکن است فقط تعداد کمی از دستگاهها را پوشش دهند، در حالی که پروکسیهای پولی میتوانند خواستههای یک تجارت با تعداد سیستمهای زیادی را برآورده کنند.
چگونگی محافظت پروکسی از حریم خصوصی
یک سرور پروکسی عملکرد فایروال و فیلتر را انجام میدهد. کاربر نهایی یا مدیر شبکه میتواند یک پروکسی را انتخاب کند که برای محافظت از دادهها و حریم خصوصی طراحی شده است که دادههای وارد و خارج از رایانه یا شبکه شما را بررسی میکند. سپس قوانینی را اعمال میکند تا از افشای آدرس دیجیتال خود در جهان جلوگیری کند و فقط آدرس IP پروکسی توسط هکرها دیده میشود. بدون آدرس IP شخصی شما، افراد در اینترنت به اطلاعات شخصی، برنامهها یا فایلهای شما دسترسی مستقیم ندارند.
مزایای استفاده از Proxy Server
- ایجاد امنیت پیشرفته و قوی با مخفی کردنIP سیستم
- کنترل استفاده کاربران از اینترنت
- استفاده بهتر از مرورگر
- ارائه سرعت اتصال بالاتر در صورت استفاده از مسیر بهتر
- مسدود کردن دسترسی به برخی وب سایتها
- رفع برخی محدودیتهای اینترنتی
معایب استفاده از Proxy Server
- بی ثباتی پروکسیها (به ویژه پروکسیهای رایگان)
- کاهش سرعت اینترنت در صورت بیکیفیت بودن پروکسی
- امنیت کمتر و نیاز به استفاده از ابزارهای امنیتی
- هزینه بالای راهاندازی و نگهداری
- تنظیمات دشوار پروکسی سرور
انواع پروتکلهای سرور پروکسی
- Socks
- SSL
- HTTP
- FTP
- p2p
- l2tp
- l3tp
- ipsec
- mpls
انواع سرور پروکسی
- Forward Proxy
- Transparent Proxy
- Anonymous Proxy
- High Anonymity Proxy
- Distorting Proxy
- Data Center Proxy
- Residential Proxy
- Public Proxy
- Shared Proxy
- SSL Proxy
- Rotating Proxy
- Reverse Proxy
برای آشنایی بیشتر در خصوص اینکه VPN چیست به مقاله پیشین مراجعه کنید.
امیدوارم این مقاله نیز برای شما مفید واقع گردیده باشد.
همچنین میتوانید جهت آشنایی بیشتر مقالهی پروکسی چیست را مطالعه نمایید.