جذب کارشناس فنی هاستینگ

cPanel چیست؟

در مرکز محتوای سرور دات آی آر

cPanel چیست؟ یکی از محبوب‌ترین کنترل پنل‌های میزبانی وب و نرم افزارهای رابط بین هاست / سرور و کاربر، سی پنل است. cPanel یک پلتفرم خودکار و قابل تنظیم با مجموعه‌ای غنی از قابلیت‌ها است که امکان مدیریت سرور، هاست و دامنه را فراهم کرده و رابط کاربری ساده‌ای دارد. با کمک سی پنل می‌توانید سازمان ‌دهی دیتابیس‌ها و فایل‌های وب، تهیه بک‌آپ از سایت، مدیریت دامنه، نصب SSL، مدیریت ایمیل‌ها و نصب افزونه‌ها را انجام دهید.

اگر می‌خواهید دقیق‌تر بدانید که سی پنل چیست و چه مزایا و معایبی دارد، پیشنهاد می‌کنیم تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید. در این مقاله به طور مفصل درباره کنترل پنل سی پنل صحبت خواهیم کرد.

سی پنل چیست

آشنایی با تاریخچه سی پنل

cPanel در سال ۱۹۹۶ و توسط گروه توسعه دهنده cPanel LLC پا به عرصه وجود گذاشت. هدف از طراحی این برنامه، کنترل و مدیریت سرور و هاست بود. سی پنل از همان ابتدای ورود به دنیای وب، به‌ دلیل سهولت در استفاده و رابط کاربری ساده خود به محبوبیت رسید و به بزرگ‌ترین رقیب Plesk تبدیل شد. در سال 2018 و بعد از به شهرت رسیدن سی پنل، شرکت Oakley Capital امتیاز این برنامه را از cPanel LLC خریداری کرد.

شرکت Oakley Capital تمامی حقوق مربوط به رقیب بزرگ سی پنل، یعنی Plesk را هم خریداری کرد و با ادغام این دو کنترل پنل، پلتفرم با عنوان WebPros را به دنیا معرفی کرد. بر اساس آمارها، در حال حاضر بیش از ۱۲.۷ شرکت‌ها و توسعه دهندگان وب از کنترل پنل cPanel استفاده می‌کنند. این پلتفرم هنوز هم به ‌تنهایی می‌تواند برای مدیریت حساب هاستینگ و سرور استفاده شود و همچنان محبوبیت خود را حفظ کرده است.

cPanel چیست؟

اما برویم سراغ اینکه cPanel چیست و چه کاربردهایی دارد؟ همان طور که در ابتدای مطلب گفتیم، سی پنل یک رابط نرم افزاری قدرتمند است که برای مدیریت سرور اختصاصی، اشتراکی و هاست مبتنی بر لینوکس طراحی شده ‌است. این برنامه با اولویت قرار دادن راحتی کاربران، رابط کاربری ساده‌ای دارد که با کمک آن می‌توانید تنظیمات هاست و سرور را به ساده‌ترین شکل ممکن انجام دهید و با سرویس میزبانی خود در ارتباط باشید.

مزایای سی پنل و کاربردهای آن مختلف است، ولی در مجموع خدماتی که می‌توانیم از سی پنل دریافت کنیم، از این قرار هستند:

  • کنترل و مدیریت پهنای باند مصرفی، پایگاه داده، DNS و…
  • سفارشی سازی تنظیمات امنیتی سایت مانند نصب SSL
  • قابلیت اضافه کردن چندین دامین به سرویس میزبانی
  • امکان اتصال سیستم مدیریت محتوای سایت به هاست (مانند وردپرس)
  • آپلود آسان و سریع فایل‌ها در سرور و هاست
  • امکان پشتیبان گیری آسان از فایل‌های داخل سی پنل
  • قابلیت سفارشی سازی تنظیمات ایمیل‌ها
  • امکان ویرایش و کنترل فایل‌های سایت

این کنترل یک پنل رابط کاربری دیگر به نام Web Host Manager یا به ‌اختصار WHM هم دارد که برای مدیریت سرور چندین سایت طراحی شده‌ است. با این ابزار هر اقدامی که برای کنترل و مدیریت سرورها سایت‌ها لازم است، به آسانی انجام خواهید داد.

مزایای سی پنل چیست

مزایای cPanel چیست؟

همان طور که در توضیحات «سی پنل چیست؟» ملاحظه کردید، پلتفرم سی پنل امکانات بالقوه‌ای را در اختیار کاربران قرار می‌دهد و شناخت آن‌ها می‌تواند به استفاده بهتر از cPanel برای مدیریت سرور و هاست، کمک کننده باشد.

این امکانات و مزایای سی پنل به ‌ترتیب عبارتند از:

1. رابط کاربری ساده‌ای دارد

رابط کاربری و گرافیکی سی پنل طوری طراحی شده است که کاربر بتواند خیلی سریع و راحت بخش‌های مختلف سایت را سازمان ‌دهی و مدیریت کند. این اولین مزیت سی پنل و مهم‌ترین علت محبوبیت این برنامه در بین توسعه دهندگان است. در این پلتفرم به ‌راحتی می‌توانید کارهایی مانند بررسی فضای موجود دیسک، گرفتن بک‌آپ از اطلاعات، تعمیرات و نگهداری سایت را انجام دهید.

2. با همه مرورگرها سازگاری دارد

یکی دیگر از مزایای سی پنل، انعطاف پذیری این پلتفرم در سازگاری با مرورگرهای Chorme، Microsoft Edge، Opera، FireFox و… است. سی پنل از برنامه‌هایی مانند ابزارهای سئو هم پشتیبانی می‌کند.

3. نصب افزونه و برنامه‌ها در این پلتفرم آسان است

طراحان سی پنل طی همکاریِ با Softaculous قابلیت نصب برنامه را هم به این پلتفرم اضافه کرده‌اند تا امکان نصب اسکریپت‌های مدیریت سایت با ساده‌ترین روش‌ها برای کاربران فراهم شود. با راه اندازی این ویژگی امکان نصب بیش از 46 اسکریپت مختلف به ‌همراه 420 گزینه روی پنل فراهم شده ‌است.

4. سی پنل قابلیت شخصی سازی پیشرفته دارد

مزیت بعدی سی پنل، قابلیت شخصی سازی پنل با استفاده از قابلیت‌های پیشرفته این برنامه است. امکان توسعه این پلتفرم با نصب افزونه‌های متنوع، وجود دارد.

5. طیف وسیعی از قابلیت‌های کاربردی را دارد

نکته دیگری که در خصوص رابط کاربری گرافیکی صفحه سی پنل وجود دارد، امکانات و قابلیت‌های پنل مدیریت هاست و سرور، مانند گرفتن بک‌آپ، ساخت ساب دامین، ساخت حساب FTP و مدیریت پایگاه داده MySQL بدون نیاز به دانش فنی پیشرفته است.

6. منابع آموزشی و پشتیبانی قوی دارد

و اما آخرین نکته مثبتی که سی پنل دارد، امکان استفاده از کتابچه راهنمای فنی برای یادگیری cPanel و WHM است. با این ابزار از پس رفع مشکلات احتمالی بر خواهید آمد.

پنل کاربری سی پنل

معایب cPanel چیست؟

جالب است بدانید پلتفرم محبوب و کاربرپسند سی پنل در کنار تمام مزایای عالی که دارد، چند نقطه ضعف کوچک هم دارد. در ادامه از این معایب سی پنل نام می‌بریم:

  • دامنه‌های ir و ایرانی در cPanel برای کاربران ایرانی تحریم است. البته روش‌هایی برای رفع این تحریم و دور زدن آن وجود دارد. در صورتیکه شما سرویس و کنترل پنلتون رو از ما تهیه کرده باشید، میتونیم این کار رو براتون انجام بدیم.
  • وجود امکانات و گزینه‌های زیاد در سی‌پنل، ممکن است کاربران را دچار سردرگمی کند
  • هزینه سی پنل در مقایسه با دایرکت ادمین بیشتر است

در بخش بعدی با هم به بررسی ابزارها و قابلیت‌های این پلتفرم می‌پردازیم.

سی پنل چه قابلیت‌ها و ابزارهایی دارد؟

پس از ورود به پنل کاربری cPanel، بخش‌های ضروری سرویس سرور و هاستینگ برای شما نمایش داده ‌می‌شود. در این بخش اطلاعات مهم و پایه‌ای مانند لاگین شدن در داشبورد، آمار و وضعیت مصرف منابع و اطلاعاتی از این دست در اختیار شما قرار می‌گیرد. برخی از ویژگی‌ها و قابلیت‌های مهم cPanel عبارتند از:

مدیریت فایل‌ها (Files)

یکی از قسمت‌های کاربردی cPanel، مدیریت فایل‌ها است. این بخش شامل ابزارهای File Manager و FTP Accounts و Backup Wizard است که برای مدیریت فایل‌ها و بارگذاری آن‌ها هستند.

ساخت و مدیریت دیتابیس (Databases)

اغلب سایت‌ها از طریق دیتابیس به وب سرور وصل می‌شوند. cPanel پایگاه‌های داده MySQL و Postgre را مدیریت می‌کند. امکاناتی که بخش دیتابیس در اختیار شما قرار می‌دهد برای مدیریت دیتابیس‌های موجود، ایجاد تغییر در پایگاه داده از طریق نرم‌افزار phpMyAdmin و ایجاد دیتابیس جدید لازم هستند.

سرویس ایمیل (Email)

ابزارهای موجود در این بخش برای مدیریت ارتباطات آنلاین سایت هستند. در این بخش می‌توانید حساب‌های ایمیلی ایجاد، مدیریت یا حذف کنید. همچنین می‌توانید پاسخگوی خودکار ایمیل‌های کاری را فعال کنید.

ابزارهای امنیتی (Security)

ابزارهای موجود در این بخش برای محافظت از حساب‌ها و ‌سایت‌های شما کاربرد دارند. دسترسی SSH و Hotlink Protection و SSL/TLS برخی از ابزارهای کاربردی هستند که در این بخش به چشم می‌خورند.

سایر قابلیت‌های cPanel

علاوه ‌بر قابلیت‌های که نام بردیم، کنترل پنل سی پنل از ابزارهای مانند WP Toolkit، CDN و Backups هم پشتیبانی می‌کند.

قابلیت های سی پنل

بهترین ابزار جایگزین cPanel چیست؟

هرچند کار کردن با سی پنل آسان است، ولی گزینه‌های مشابه دیگری هم وجود دارد که در صورت تمایل می‌توانید به‌ عنوان جایگزین سی پنل از آن‌ها استفاده ‌کنید. در ادامه، برخی از جایگزین‌های سی پنل را معرفی خواهیم کرد:

کنترل پنل پلسک (Plesk)

پلسک رقیب قدرتمند سی پنل است و شباهت زیادی به این برنامه دارد. با استفاده از پلسک می‌توانید دامنه‌ها، دیتابیس، اپلیکیشن‌ها و سایر بخش‌های مربوط به سایت را مدیریت کنید. پلسک با ویندوز سازگاری کامل دارد.

پنل دایرکت ادمین (DirectAdmin)

دایرکت ادمین یکی دیگر از کنترل پنل‌های جایگزین سی پنل است که رابط کاربری بسیار ساده‌ای دارد. در حال حاضر اغلب کاربران لینوکسی از دایرکت ادمین استفاده می‌کنند. این پلتفرم امکان شخصی سازی پیشرفته و قابلیت بازیابی خطای رایگان دارد. در مقاله تفاوت سی پنل و دایرکت ادمین می توانید جزئیات بیشتری را درباره این دو کنترل پنل بخوانید.

اس پنل (Spanel)

گزینه بعدی اس پنل است که برای مدیریت سرورهای VPS طراحی شده و به سیستم امنیتی اختصاصی مجهز است. اس پنل امکانات ضروری را در دسترسی شما قرار می‌دهد و بیشترین شباهت را به سی پنل دارد. دسترسی به سیستم بک‌آپ اختصاصی، ابزارهای مدیریت ‌سایت وردپرس و SShield جزو ابزارهای اختصاصی اس پنل هستند.

جمع‌بندی

در این مطلب دانستیم که cPanel چیست؟ چه کاربردی دارد و با قابلیت‌های آن آشنا شدیم. اگر درباره این پلتفرم محبوب سؤالی دارید که در این مقاله به آن پاسخ داده نشده است، در بخش دیدگاه برای ما بنویسید و کارشناسان ما در کوتاه‌ترین زمان ممکن پاسخگوی شما خواهند بود.

اشتراک گذاری در linkedin

به تیم متخصص ما اعتماد کنید!

تخفیف مخاطبین مرکز محتوا: Blog01

از کد Blog01 می‌تونید برای خرید اشتراک خدمات سرور مجازی و هاست استفاده کنید و از %10 تخفیف تو سفارش این خدمات بهره‌مند بشید!

محتوای مقاله مفید بود؟

5 1 رای
این مقاله چطور بود؟
اشتراک در
اطلاع از
0 دیدگاه
بازخوردهای آنلاین
مشاهده همه دیدگاه ها