با توجه به این نکته که در مقاله ی : بررسی زبان های مورد استفاده ی غول های IT، مشخص گردید که تمامی شرکت های بزرگ IT برای بخش Front End محصولات تحت وب خود از JavaScript استفاده کرده بودند. در نتیجه تصمیم گرفتیم که در این مقاله به صورت ویژه به بررسی مزایای JavaScript بپردازیم.
مزایای JavaScript :
- اولین نکته و شاید مهمترین نکته این است که جاوااسکریپت بر روی تمامی مرورگرها پشتیبانی و اجرا می شود. و دلیل مهم بودن این امر این است که، بدون توجه به اینکه کاربر شما از چه سیستم عامل یا مرورگری استفاده می کند، قطعا صفحه ی وب شما برای بدون هیچ اختلالی در کدها قابل مشاهده خواهد بود، و این امر در رقابت با VBScript کاملا کف ترازو را به سمت JavaScript می برد. که همین امر می تواند دلیل استفاده ی شرکت های بزرگ از این زبان باشد.
- دومین نکته بیشتر قابلیت این زبان است تا مزایای آن، جاوااسکریپت برای پویا سازی صفحات وب یا Html استفاده می شود. پویا سازی در واقع همان تغییر صفحات Static به Dynamic می باشد، که در واقع در صفحات ایستا یا Static ظاهر و کاربری صفحه برای هر کاربر با هر استفاده ای مشابه می باشد، و این به منظور ثابت بودن اجزای صفحه نیست. ممکن است تصاویر صفحه در حرکت باشند یا طرح های گرافیکی خاصی در جریان باشند، اما این امر برای هر کاربر با هر IP و هر نام کاربری یکسان باشد، در نتیجه صفحه هنوز ایستا می باشد، اما پویا بودن یعنی در صورتی که کاربر جدیدی وارد شد، صفحه به نیاز آن کاربر تغییر کند، که واضح ترین مثال قسمت سلام کاربر عزیز در صفحه های کاربری می باشد که با تغییر فرد نامی که نمایش داده شده است به نام فرد جدید تغییر می کند و نشان از پویایی صفحه ی مورد استفاده دارد.
- اشاره کردیم که تحرک قسمت های مختلف صفحه نشانی از پویایی نیست، اما دلیل نمی شود که این امر از توانمندی های JavaScript نباشد. این زبان فاکتور ها و قابلیت های بسیار زیادی برای ایجاد صفحات گرافیکی و حساس به تغییرات دارد، که می تواند با استفاده از دریافت فاکتور های لازم مانند محل قرار گیری ماوس و یا کلیک کردن دکمه ای خاص در محلی خاص از صفحه رویداد خاصی را برنامه نویسی کند، که برای مثال همه ی ما با دنبال های طرح داری که به دنبال نشانگر ماوس در صفحه در حال حرکت هستند مواجه شده ایم.
- از دیگر مزایای این زبان می توان به این اشاره کرد که، برای شروع برنامه نویسی JavaScript یادگیری HTML و XHTML کافی است. و هم اینکه JavaScript در واقع قابلیت برنامه نویسی را به صفحات html اضافه می کند. همانطور که می دانید کد نویسی در html زیاد وابسته به منطق و فاکتورهای برنامه نویسی نیست و تنها امکان تعریف نما ها و اشکال و منو ها را به ما می دهد، اما با اضافه شدن کد های JavaScript شما می توانید متغیر های خود را تعریف کرده و با تغییر هر کدام از آن ها دستور خاصی را برنامه نویسی نمایید.
- از دیگر مزایای JavaScript که می شود به آن اشاره کرد، توانایی انجام برخی تغییرات بر روی مرورگر کاربر و همچنین توانایی ایجاد کوکی و استفاده از آن می باشد.
اما در کنار این موارد، جا دارد که به عیب این زبان برنامه نویسی نیز اشاره کنیم.
ایرادی که به این زبان گرفته می شود، عیب یابی کد های آن می باشد. یعنی در صورتی که مشکلی در جایی از صفحه ی وب باشد پیدا کردن اینکه دقیقا کدام کد باعث این گرفته می شود، عیب یابی کد های آن می باشد. یعنی در صورتی که مشکلی در جایی از صفحه ی وب باشد پیدا کردن اینکه دقیقا کدام کد باعث این Error شده است در بعضی موارد دشوار می شود. برای مشخص شدن حقیقت این مورد با توجه به بررسی های انجام شده، JavaScript یک زبان Interpreter می باشد، در نتیجه همانطور که در مقاله ی مقایسه ی زبان Interpreter و Compiler به آن اشاره کردیم، می دانیم که یکی از مزایای زبان های Interpreter یا مفسر عیب یابی آسان تر آن ها می باشد زیرا با اجرا شدن خط به خط دستورات، در هر خطی که ایرادی موجود باشد، می توان اجرای نادرست و مشکل آن را مشاهده نمود. اما پس به چه دلیل عیب یابی JavaScript را از معایب آن می دانند؟ در بررسی های انجام شده به دو دلیل نسبی بر خوردیم، یک اینکه کدهای JavaScript در درون صفحات HTML و در لابه لای کد های HTML قرار می گیرد که شاید کمی موجب شلوغی کد ها و پیدا نکردن عیوب می شود، که البته دلیل زیاد محکمی نیست و صحیح نیز نمی باشد، زیرا اجرا شدن خط به خط کدها این مشکل را بر طرف خواهد کرد و در واقع مشکلی از این طریق پیش نخواهد آمد. و دلیل دوم اینکه طبق گزارش هایی که ثبت شده است در مواردی خاص و در بخش عیب یابی کدها ایرادی نمایش داده نمی شود اما در هنگام اجرا مشکل وجود دارد و می بایست کد ها تصحیح شوند،که برای مثال مواردی را می توان اشاره کرد که چندین ماژول جداگانه برنامه نویسی شده باشند که هرکدام به تنهایی بدون ایراد می باشند اما در زمان اجرا به مشکل بر می خورند که باعث دشوار شدن عیب یابی می گردد. که این مورد در صورت حقیقی بودن می تواند دلیل ضعف در عیب یابی این زبان باشد، زیرا در بررسی خط به خط نیز ایرادی گزارش نخواهد شد و خود برنامه نویس می بایست عیوب موجود را پیدا و رفع نماید.
در مجموع مطالب ذکر شده، هنوز هم این امر که تمام شرکت های بزرگ IT برای برنامه نویسی سمت کاربر یا Client Side اثباتی بر قدرت و کاربردی بودن JavaScript می باشد.
با دانشنامه Server..ir همراه باشید.