پروتکل چیست؟ این سوال یکی از پرتکرارترین سوالاتی است که دائما پرسیده میشود و افراد به دنبال پاسخ مناسبی برای آن هستند.
اگر بخواهیم پاسخ سریعی به این سوال بدهیم، باید بگوییم مجموعه قراردادها، راهکارها و سیاستهایی که برای یک موضوع خاص مشخص میگردد، پروتکلها را میسازند. پروتکلهای زیادی در اینترنت موجود هستند که شناخت آنها برای کسانی که به عنوان متخصص سئو و یا وبمستر در این فضا مشغول به فعالیت هستند، بسیار مهم است. در ادامه تلاش میکنیم اطلاعات کاملی را در این خصوص در اختیار شما قرار دهیم.
پروتکل چیست؟
همانطور که میدانید، مفهوم اینترنت بر اساس ارتباط میان کامیپوتر و دادههای مختلف شکل گرفته است. در واقع، امروزه این تفکر وجود دارد برای اینکه بتوانیم به موفقیت برسیم، باید دادههای خود را با دیگران به اشتراک بگذاریم. در همین راستا باید قوانینی وجود داشته باشند که این روند را به خوبی مدیریت کنند. به کلیه قوانینی که بر ارتباط میان دو کامیپوتر درون شبکه نظارت دارد، پروتکل گفته میشود.
بهتر است کمی این موضوع را باز کنیم و آن را شفافتر توضیح دهیم.
به طور مثال، تصور کنید شما میخواهید سرویسی را برای انتقال اطلاعات راهاندازی کنید. اگر این سرویس را بدون در نظر گرفتن قوانین و به صورت آزاد راهاندازی شود، به زودی هرج و مرج زیادی به وجود میآید و این سرویس هرگز به موفقیت نمیرسد. اما اگر شما یک سری قوانین را برای این سرویس وضع کنید، میتوانید به کاربران اجازه دهید در یک چهارچوب خاص از پروتکلها استفاده کنند.
بنابراین، در پاسخ به این سوال پر تکرار، باید بگوییم به کلیه سیاستهایی که برای استفاده از یک سرویس خاص وضع میشود؛ پروتکل میگویند. در واقع، پروتکلها تعیین میکنند که اعضای یک گروه چه شاخصههایی را مد نظر قرار دهند و از کدام سیاستها پیروی کنند.
یک مثال سادهتر
باز هم اگر بخواهیم این مفهوم را مشخصتر کنیم، بهتر است مثال از سفر به یک کشور خارجی بزنید. زمانی که شما به یک کشور خارجی سفر میکنید، باید زبان آن کشور را بیاموزید و از قوانین آن کشور پیروی کنید. در غیر اینصورت از آن کشور اخراج خواهید شد. این دقیقا همان چیزی است که با پروتکلها به آن دست پیدا میکنید. هر شبکهای برای اینکه در فضای اینترنت مورد استفاده قرار گیرد، دارای قوانین خاصی است که شما باید قبل از ورود به آن شبکه از آنها مطلع باشید.
معرفی انواع پروتکلهای شبکه
در ادامه به معرفی انواع پروتکلها در شبکه میپردازیم و رویکرد اصلی آنها را مد نظر قرار میدهیم.
پروتکل HTTP
-
HTTP
شاید بتوان گفت رایجترین پروتکلی که برای وب سایتهای اینترنتی و هاستها وجود دارد، HTTP است.
-
HTTPS
یکی از رایجترین پروتکلهای SSL در اینترنت است که برای سایتهای امن به کار میرود.
-
FTP
از این پروتکل برای انتقال فایلها در محیط اینترنت استفاده قرار میگردد.
-
FTP
این پروتکل مسیر و ارسال بستههای TCP / IP را مشخص مینماید.
-
FTAM
این پروتکل دسترسی مورد نیاز را به فایلها و بستهها ایجاد میکند.
-
SMTP
شاید بتوان گفت رایجترین پروتکلی که برای انتقال پست الکترونیکی و ایمیل وجود دارد، SMTP است.
-
Telnet
رایجترین پروتکل برای برقرای ارتباط از راه دور است.
-
SNMP
این پروتکل برای نظارت بر شبکه و مدیریت شبکه بسیاررایج است.
-
DNS
یکی از شناختهشدهترین پروتکلهاست که آدرس IP هاست را به دامنه نسبت می دهد.
پروتکل tcp/ip
-
TCP
این پروتکل بر تحویل منظم دادهها نظارت دارد و آنها را به خوبی مدیریت میکند.
-
PPP
پروتکل PPP وظیفه ارسال دادهها را بر عهده دارد.
-
DHCP
این پروتکل برای تخصیص آدرسهای IP دینامیک در شبکه در دسترس است.
-
ECiP
این پروتکل برای ایجاد اتصال قابل اطمینان نقطه به نقطه بر روی UDP به وجود آمده است.
البته در این مورد باید بدانید پروتکلهای دیگری نیز وجود دارند که هر یک بر بخش خاصی از دنیای وب نظارت دارند و در تلاش هستند تا بتوانند امنیت حضور در اینترنت را افزایش دهند.
در صورت تمایل میتوانید جهت آشنایی بیشتر و کسب اطلاعات گستردهتر، مقالهPTP و نحوه کارکرد آن را مطالعه نمایید.
سخن پایانی
در این مقاله تلاش کردیم اطلاعات کاملی را در اختیار شما قرار دهیم. همانطور که میدانید پروتکل به مجموعه قوانین و راهکارهایی گفته میشود که میتواند ارتباط میان دو کامپیوتر را ساده سازد و برای ایجاد امنیت و قابلیت دسترسی ساده ایجاد شده است. به همین دلیل، تمامی کسانی که به عنوان وبمستر و متخصص سئو مشغول به کار هستند، باید با پروتکلها آشنایی داشته باشند.