Enterprise resource planning یا ERP که معنای فارسی آن برنامه ریزی منابع سازمانی می باشد، یک شیوه مدیریتی است که یک سازمان برای افزایش بازدهی خود، برنامه ای روزانه برای حسابداری، مدیریت پروژه و بخش ها و … ایجاد می کند. با استفاده از ERP می توان نتایج بوجه بندی سازمان، باگ ها، گزارش نتایج مالی و .. را مشاهده و تحلیل کرد.
بسیاری از سازمان ها با استفاده از ERP دیتای سازمان ها را با یکدیگر به اشتراک می گذارند و باعث یکپارچه سازی دیتا می شوند. همه ما در خصوص فواید یکپارچه سازی دیتا می دانیم، زمانی که چند سازمان دیتای خود را یکپارچه و واحد کنند، برای مثال دیگر نیاز نیست که شما در دو سازمان ثبت نام کنید، نام شما در هر دو سازمان موجود می باشد. امروزه ERP یکی از مهم ترین بخش های مدیریت یک مجموعه می باشد، ERP مانند لامپی برای برق است که روشنایی از خود تولید کند.
یکی از ویژگی های مهم آن اشتراک سازی دیتا می باشد، برای مثال در یک شرکت خودروسازی یکی از مهم ترین بخش ها خرید کالا می باشد. در صورتی که دیتا به صورت واحد میان کارمندان رد و بدل نشود، زمانی که کارشناسی درخواست خرید خود را ثبت می کند هر کدام به شیوه خود آن را ثبت می کنند. برای مثال شرکت نیاز به لنت دارد، هر کسی آن را به شیوه خود بیان می کند، “لنت ترمز” یا “لنت های جلو ترمز” و یا “ترمز های جلویی” در نتیجه این مثال به ما نشان می دهد که در صورتی که تمامی نام ها یکسان نباشد هرکس بر اساس آنچه در ذهن خود می گذرد در سیستم نام را ثبت می کند و باعث هرج و مرج در سیستم می شود.
تاریخچه ERP
ریشه این شیوه مدیریت به سال 1990 برمی گردد که توسط Gartner1 این کلمه ساخته شد. در آن زمان از ERP برای کنترل موجودی ها در تولید استفاده می شد. البته در ابتدا در سال 1970 برای برنامه ریزی ها از MRP استفاده می کرند که طی گذر زمان این فرایند با افزایش تولید به MRP-II تبدیل شد که بعدها توسط Gartner1 با نام ERP فراگیر شد. با گسترش آن Software-as-a-Service که با نام (Saas) نیز معروف شده است راه حلی است برای کنترل این گسترش می باشد. البته لازم به ذکر است که امروزه با ERP cloud که در بازار مارکتینگ ERP مشهور شده است، این گسترش بیش مدیریت را آسان تر کرده است.
امیدواریم این مقاله نیز برای شما عزیزان مفید واقع شده باشد. ما را در بخش مقالات دنبال کنید.