در دانشنامه های قبلی شما را با مفهوم LAMP (مجموعه نرم افزاری لینوکس، آپاچی، مای اس کیو ال، پی اچ پی) آشنا کردیم و گفتیم که این 4 برنامه از معروف ترین برنامه های Open-Source در دنیای وب و اینترنت هستند که به Web Stack معروف اند. Web Stack یا بسته ی وب از لینوکس به عنوان سیستم عامل و از آپاچی به عنوان وب سرور استفاده می کند. در این مقاله سعی داریم شما را با لینوکس و وب سرور آپاچی بیشتر آشنا کنیم.
لینوکس (Linux) به هسته ی سیستمعاملهای شبه یونیکس میگویند که که در سال ۱۹۹۱ توسط لینوس تروالدز توسعه یافت. برخی به سیستم عاملهایی که از هسته ی لینوکس استفاده میکنند نیز لینوکس میگویند (در این دانشنامه هم منظور از لینوکس، سیستم عاملهایی است که از هسته ی لینوکس استفاده میکنند).
امروزه لینوکس بر روی اکثر ابزار های هوشمند اطراف ما نظیر ساعت های هوشمند، تلفن های همراه، تبلت ها، مسیریاب ها، کامپیوتر های خانگی، سرور ها، ابر کامپیوتر ها و… استفاده می شود.
اکثر توزیع های لینوکس، بسته کامل نصبی LAMP را برای نصب به صورت آماده در خود دارند. با توجه به بررسی های انجام گرفته توسط W3Techs در اکتبر سال 2013، 58.5% سهم بازار وب سرور ها بین دو توزیع محبوب Debian و Ubuntu تقسیم شده بود، در حالیکه سه توزیع RHEL ،Fedora و CentOS با همدیگر تنها 37.3% از سهم بازار را در اختیار داشته اند.
نقش وب سرور LAMP را رسماً وب سرور Apache (آپاچی) ایفا می کند. سرویس دهنده ی اچتیتیپی آپاچی که بیشتر آن را آپاچی مینامند، یک برنامهی وب سرور است که نقش کلیدی در توسعه دنیای وب ایفا میکند و اکثر شرکت های هاستینگ از این وب سرور برای ارائه خدمات میزبانی خود استفاده می کنند. در سال ۲۰۰۹ آپاچی اولین برنامه ی وب سرور بود که حدود ۱۰۰ میلیون وب سایت به کمک آن سرویسدهی میکردند. آپاچی بهطور معمول در محیط های بر پایه یونیکس و لینوکس استفاده میشود.
این برنامه تحت مجوز آپاچی بوده و بهصورت متنباز (Open Source) است. و از سال ۱۹۹۶ تاکنون پرکاربردترین برنامه در حوزه ی خود است. تخمین زده شده است که این وب سرور محبوب تا ژوئن سال 2014 میلادی بیش از 52.27% وب سایت های فعال را پشتیبانی کرده است.
ویژگیهای این برنامه بسیار گسترده است؛ از پشتیبانی زبانهای برنامهنویسی سمت سرور مانند PHP، Perl، Python و TCL گرفته تا احراز هویت TLS و SSL.
یکی از کاربردی ترین موارد مربوط به آپاچی وب سرور برای برنامهنویسان استفاده از پرونده (فایل htaccess) است. برنامهنویس میتواند با اعمال تغییراتی در این پرونده که بر هر شاخهای قابل اضافه شدن است دستورات ویژه ی آن شاخه را به سرور ارائه دهد. برای نمونه اگر بخواهد که در صورت وارد کردن نشانی aa.html نام آن باقی بماند ولی در واقع پرونده main.php?page=bb اجرا شود بهوسیله ی این پرونده قادر به اعمال دستورش خواهد بود.
امیدواریم که از مطالب این مقاله نهایت استفاده را برده باشید. با مقاله های بعدی Server.ir همراه باشید…